Er zijn zo van die steden waarin je graag verdwaalt. Freiburg bijvoorbeeld, een levendige stad met geschiedenis en karakter, waar watergootjes met zacht kabbelend water en middeleeuwse straatjes het stadsbeeld bepalen. Reisreporter Bruno koos er voor een gegidste stadswandeling door Freiburg om dé bezienswaardigheden te ontdekken. Kuier mee door deze verrassende stad.
Hoe ik de mooiste bezienswaardigheden van Freiburg ontdekte
Ik heb afgesproken op de levendige Münsterplatz met gids Ulricke voor een stadswandeling door Freiburg. Zij neemt me op sleeptouw doorheen de historische binnenstad. Onderweg deelt ze leuke verhalen, wist-je-datjes en vertelt ze over de vele prachtige gebouwen die de straten sieren. Op de Münsterplatz, het plein waar de imposante Freiburg Münster of kathedraal staat, heerst een gezellige sfeer. De vele marktkraampjes omsingelen het grootse gebedshuis terwijl terrassen het plein keurig afboorden. De dagelijkse markt, met uitzondering van de zondag, biedt een variëteit aan lokale producten.
Geproeft en gesmaakt: de trots van Freiburg
Voor één streekproduct staat de local blijkbaar graag in rij: met name voor de ‘Lange Rote’. De ‘Lange Rote’, de culinaire trots van Freiburg, is een lange, rode worst die ongeveer 35 centimeter lang is. De worst, bekend om zijn rokerige en pittige smaak, wordt gegeten met een broodje en mosterd. Weetje: wie de worst ‘geknickt’ bestelt, zet zichzelf direct weg als toerist. Echte Freiburgers eten hun Lange Rote altijd in het geheel!
Verrassende spot achter de iconische Freiburg Münster
De indrukwekkende rode kathedraal, de Münster van Freiburg, is een gotisch meesterwerk en hét symbool van de stad. Gebouwd tussen de 13de en 16de eeuw, torent de 116 meter hoge toren hoog boven het centrum uit en dient als oriëntatiepunt voor bezoekers. Velen beschouwen de toren als een van de mooiste van Europa. Dankzij de ‘open’ torenstructuur (waardoor luchtverplaatsing weinig impact heeft) overleefde de kerk de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog, wat haar status als historisch monument versterkt.
De kathedraal is beroemd om zijn fraaie, soms schunnige waterspuwers en beeldhouwwerken. Eén waterspuwer toont een bloot achterwerk, een hilarisch detail aan het gebedsgebouw. Volgens de legende richtte de bouwmeester deze “kont-waterspuwer” naar Basel, uitinggevend aan de rivaliteit tussen de steden enerzijds en de clash tussen de Zwitsers en de Habsburgers anderzijds. Anderen zien het dan weer als een verwijzing naar de strijd tussen het Roomse Rijk en de Habsburgers. En wellicht vertellen stadsgidsen elk hun eigen versie van het verhaal.
De 91 spotfiguren in de waterspuwers zijn een prachtig voorbeeld van middeleeuwse humor en satire, vaak gebruikt om kritiek op macht of menselijke zwakheden uit te drukken. Binnenin herbergt de Münster een schat aan kunstwerken, waaronder het beroemde hoofdaltaar van Hans Baldung Grien. De kleurrijke glas-in-loodramen verlichten het interieur met Bijbelse en religieuze scènes. Aanrader: Beklim de 333 treden van de toren voor een panoramisch uitzicht over Freiburg en het omliggende Zwarte Woud.
Habsburgs handelscentrum verraadt economische macht
Aan de overkant van de Münsterplatz staat een opvallend roodkleurig gebouw uit de 16de eeuw. Dat is het 16de eeuwse ‘Historisches Kaufhaus’ dat ooit diende als handelscentrum en symbool van Freiburgs economische macht. De indrukwekkende gevel is versierd met kleurrijke wapenschilden van het Habsburgse rijk en beelden van keizers Maximiliaan I en Karel V. Vandaag de dag wordt het ‘Historisches Kaufhaus’ gebruikt voor culturele evenementen en huwelijken.
Waarom is rood de kleur van Freiburg?
Het valt me op dat het grootste en enkele andere belangrijke gebouwen van Freiburg zijn opgetrokken in rode steen. Op mijn vraag waarom antwoord gids Ulricke: “omdat deze rode zandsteen veel voorkomt’. Net zoals roestbruine ijzerzandsteen de ‘Demergotiek’ kleurt in het Vlaams-Brabantse Hageland.
De karakteristieke rode kleur, veroorzaakt door ijzeroxide in de steen, draagt ontegensprekelijk bij aan de unieke uitstraling van de stad. De keuze ervoor was weloverwegen en gebaseerd op:
- Kleur en esthetiek: de warme, rode kleur van de steen moest gebouwen als de Freiburg Münster’ imposante en statige uitstraling geven.
- Structuur: de zandsteen heeft een relatief homogene structuur, wat betekent dat hij goed te bewerken is en een sterke, stabiele bouwsteen oplevert.
- Duurzaamheid: ‘last but not least’, de steen blijkt goed bestand tegen de tand des tijds.
De Freiburger Bächle: meer dan alleen sier
Tijdens onze stadswandeling door Freiburg zien we kleine, kunstmatig aangelegde kanaaltjes die doorheen de stad stromen. Dat zijn de unieke Freiburger Bächle. Hoewel de Bächle vandaag de dag vooral bekend staan om hun charme en als een typisch kenmerk van Freiburg, hadden ze vroeger een aantal belangrijke praktische functies:
- Watervoorziening: in een tijd zonder moderne waterleidingen vormden de Bächle een essentiële bron van schoon water. Ze zorgden voor de benodigde hoeveelheid water voor huishoudelijke taken, zoals koken, wassen en schoonmaken.
- Brandbestrijding: in geval van brand was er snel toegang tot water nodig om het vuur te blussen. Een wist-je-datje: Freiburg is nooit ‘afgebrand’ dankzij dit uniek waterwerk.
- Koeling: op warme zomerdagen zorgden de Bächle voor een natuurlijke verkoeling van de straten en gebouwen. Het stromende water verkoelde de lucht en zorgde voor een aangenaam microklimaat.
Er hangt ook een vleugje romantiek en folklore omheen de Freiburg Bächle. Volgens een oude traditie moest iedereen die per ongeluk in een Bächle valt, trouwen met een Freiburger. Het draagt bij aan de charme en het mysterie van deze kleine waterweggetjes. Thans zijn het vooral toeristen die natte voeten krijgen door er per ongeluk in te stappen. Zeg niet dat je niet gewaarschuwd bent! Hoewel hun oorspronkelijke functie in de loop der tijd veranderde, blijven de Bächle een geliefd onderdeel van de stedelingen en het stadsbeeld.
Schwabentor: fotogenieke poort naar de geschiedenis
We passeren de fotogenieke Schwabentor, één van Freiburgs twee overgebleven stadspoorten uit de middeleeuwen. De schilderingen op de poort en de toren met haar klokken geven een kijkje op het verleden van de stad. De Schwabentor herbergt het Zinnfigurenklause, een museum met meer dan 10.000 tinnen figuurtjes die historische gebeurtenissen in gedetailleerde dioramen uitbeelden zoals boerenopstanden, de impact van de Reformatie op de regio, de Badische Revolutie: een strijd voor meer vrijheid en democratie in de 19e eeuw en de slag bij Sempach uit 1386, waarbij de Zwitsers een belangrijke overwinning behaalden op de Habsburgers.
Waar komt die krokodil vandaan?
Via de ‘’krokodil van Freiburg’, een opvallende en geliefde bezienswaardigheid, keren we terug naar de binnenstad. Deze stenen sculptuur van een krokodil werd in 2002 in het Gewerbekanal geplaatst. Het kunstwerk dat een verrassend en humoristisch effect heeft, is gemaakt door de Berlijnse kunstenaar Ole Meinecke. Het idee voor de krokodil kwam van de firma Himmelsbach, een plaatselijke wasserij. Zij schonken de sculptuur aan de stad. De keuze voor een krokodil is onbekend, maar het is een speels en onverwacht element dat de stad een beetje extra karakter geeft.
Langs filmdecors van Duitse misdaadreeksen
Via onze stadswandeling door Freiburg belanden we in de Gerberau, die samen met de Konviktstrasse, behoort tot de mooiste straten van Freiburg. Het verbaast me niets dat de prachtige, gekasseide straten met hun oude huizen en gezellige sfeer vaak onderdeel zijn voor filmsets in Duitse misdaadreeksen. Nog een gezellig plein dat we oversteken is de Augustinerplatz, een populaire ontmoetingsplek die locals en studenten aantrekt. Het plein biedt een sfeervolle setting met trappen en cafés en vormt soms het decor voor openluchtvoorstellingen.
De Martinstor: oorspronkelijk kleiner dan je dacht
De Martinstor is de oudste stadspoort van Freiburg en de derde icoon van de stad die we afvinken op onze lijst van fotogenieke plekken. De bouw van de Martinstor dateert uit de 13de eeuw, wat het een van de oudste gebouwen in de stad maakt. In de loop der eeuwen kende de poort verschillende functies, waaronder als gevangenis. Het was zelfs de plek waar heksen werden veroordeeld. De poort, met een opvallende klok onderging in het begin van de 20ste eeuw een grote verbouwing. Ze werd aanzienlijk verhoogd en kreeg een neogotische uitstraling.
Haus zum Walfisch
We verlaten de Kaiser Joseph Strasse, de ‘winkel-’ hoofdstraat van Freiburg en komen langs het opvallende rode huis “Haus zum Walfisch”. Dit laatgotische herenhuis, gebouwd in de 16de eeuw, werd ooit bewoond door de humanist Erasmus van Rotterdam. Vandaag de dag stoppen bezoekers vooral om de gevel met de rijkelijk gedecoreerde erker en uitstekende waterspuwers te bewonderen.
Neues en altes Rathaus
Om de hoek stuiten we op het toerismebureau dat onderdak heeft in het 16de eeuwse Altes Rathaus. De historische inkomhal verwelkomt je in een mooie open ruimte met middeleeuwse kasseien als vloerbedekking. Je ziet er nog een restant van het ‘oude Freiburg’. Pal ernaast staat het Neues Rathaus met zijn sierlijke witte gevel waarin een prachtig uurwerk prijkt.
Wiwilíbrücke: één van de fotogeniekste plekken
We sluiten onze stadswandeling door Freiburg af op de ‘Wiwilíbrücke’. Een fiets- en wandelbrug, ook wel bekend als de Blauwbrug, die de Stühlinger-wijk met de oude stad verbindt. Het oversteekpunt behoort tot de meest iconische plekken. En ik begrijp meteen waarom. De Wiwilíbrücke biedt namelijk een prachtig uitzicht op de Heilige Hartkerk met zijn twee torens.
Oude Begraafplaats van Freiburg
Omdat ons hotel op een boogscheut van het oude kerkhof ligt en de duisternis nog niet echt is ingezet, besluit ik nog even langs het Alte Friedhof te gaan. Niet zozeer voor de geschiedenis van deze serene plek of de grafmonumenten van prominente figuren, maar wel om reden dat ik het graf van Caroline Christine Walter wil zien. Deze jonge vrouw stierf in 1867 op 17-jarige leeftijd en geniet wellicht de meeste aandacht van de bezoekers. Op de grafsteen zie je Caroline Christine die lijkt te rusten of slapen met een boek in haar rechterhand. Maar waar iedereen over praat en zijn eigen verhaal heeft, is dat sinds haar overlijden dagelijks nog een verse bloem haar rustplaats siert. En nog steeds heeft men geen idee wie de mysterieuze schenker(s) van de bloemen zijn.
PRAKTISCHE INFO FREIBURG CITYTRIP
Algemeen
Toerisme Freiburg | Internet: visit.freiburg.de
Gids Ulrike Peissl | Internet: freiburgerleben.de | Gids Ulrike en haar team bieden meer dan de klassieke stadswandeling door Freiburg. Je ontdekt niet alleen de feiten en geschiedenis, je leert vooral Freiburg kennen met al je zintuigen. Warm aanbevolen zijn haar culinaire stadstochten.
Toerisme Baden-Württemberg | Internet: tourismus-bw.de
Toerisme Duitsland | Internet: germany.travel/en/campaign/dichtbij/home.html
Wat zien en doen in Freiburg
Freiburg biedt vele bezienswaardigheden die je niet mag missen. Tijdens mijn stadswandeling door Freiburg passeerde ik de belangrijkste plaatsen die je zeker moet zien tijdens een citytrip Freiburg. Wat echter ook niet mag ontbreken tijdens je bezoek zijn: Museum für Neue Kunst, Augustinermuseum, Markthalle, Alte Wache, de wijken Vauban en Wiehre, een wandeling naar Aussichtsturm Schlossberg en de Green-City-Tower.
Eten en drinken in Freiburg
Als ware Bourgondiër garandeer ik je graag dat je niks tekort komt in Freiburg. Ik bezocht enkele leuke aangename plekjes die ik je graag deel in een apart hoofdstuk waarin ik aandacht besteed aan eten en drinken in Freiburg.
Bereikbaarheid
Met de auto | Vanuit Brussel
Met de trein | Vanuit Brussel Noord of Zuid heb je een comfortabele verbinding via Keulen. Reken op een reistijd van circa 6 uur tussen Brussel en Freiburg.
KLIK en vind meer vakantietips voor Duitsland.
PIN nu en plan later
Beeldmateriaal stadswandeling door Freiburg: © Bruno Loockx
Laat een bericht achter