Sinds een jaar verkies ik hiken met lage wandelschoenen omdat ze lichter, comfortabeler en wendbaarder zijn. Met veel plezier test ik twee populaire paren lage Salomon wandelschoenen uit. Hieronder geef ik zowel mijn mening over de schoenen als de gelijkenissen en verschillen tussen de X Ultra 360 Edge Gore-Tex en X Ultra 4 Gore-Tex schoenen.
In het kort
Zowel de X Ultra 360 Edge als de X Ultra 4 Salomon wandelschoenen bieden een hoge bescherming van de voet en een stabiele ondersteuning. De paren die ik testte zijn beide Gore-Tex en dus waterdicht, maar toch ademend. Beide schoenen zijn ook verkrijgbaar zonder Gore-Tex.
Volgens de website zijn X Ultra 360 Edge schoenen vooral geschikt voor gemengd terrein en de X Ultra 4 zowel voor gemengd terrein als bergterrein. Het was vooral dit verschil dat ik graag wilde testen in de praktijk.
Ook geeft de website aan dat de schoenen vooral geschikt zijn voor routes van één dag. Dit kan ik alvast met veel plezier ontkrachten voor de X Ultra 4 wandelschoenen. Zonder problemen wandelde ik meerdaagse tochten in Albania, de UK en Kirgizië. Zelfs in combinatie met een zware rugzak gevuld met tent, slaapzak, voedsel etc. Een absoluut bewijs dat de schoenen zeker geschikt zijn voor meerdaagse tochten. De X Ultra 360 Edge gebruikte ik vooral voor dagwandelingen.
Pasvorm en wandelcomfort
Ik voel meteen een verschil wanneer ik de verschillende paren Salomon wandelschoenen aantrek. De X Ultra 4 voelt zachter en soepeler aan, meer als een sportschoen. De X Ultra 360 Edge voelt vaster en steviger aan de voet zoals een stapschoen. Er zijn enkele ontwerpdetails die dit verschil verklaren;
- Tong (deel onder veters): De X Ultra 360 Edge heeft geen losse tong. De zijpanelen en schacht vormen 1 geheel. Dit zorgt voor een strakkere en stevigere pasvorm. De X Ultra 4 heeft wel een losse tong waardoor je de schoen tot de laagste veter losser kan maken indien nodig. Een klein nadeel van de losse tong is dat deze opzij kan schuiven tijdens het hiken.
- Hiel: De hiel van de X Ultra 4 is wijder en ronder. Bij de X Ultra 360 is de schoen smaller aan de hiel en heeft meer een V-shape ipv de U-shape bij de X Ultra 4. Bij de X Ultra 360 kreeg ik na 50 km wandelen hierdoor een blaar aan mijn hiel.
- Veters: De veters van de X Ultra 360 Edge starten lager op de schacht zoals bij een stapschoen. Bij de X Ultra 4 starten deze wat hoger op de schacht, wat we ook zien bij loopschoenen.
- Materiaal: Voor de X Ultra 4 werden zachtere materialen gebruikt langs de binnenkant. Vooral het zachtere materiaal aan de hiel en schacht bij de X Ultra 4 is zeer aangenaam.
Stabiliteit
Voor ik lage wandelschoenen begon te gebruiken dacht ik dat deze niet genoeg bescherming zouden bieden aan de enkels. Dit blijkt helemaal niet het geval. Omdat deze lage wandelschoenen lichter en wendbaarder zijn, sla ik mijn voeten juist minder vaak om. Daarnaast is de stabiliteit van deze Salomon wandelschoenen erg goed. Je voeten zijn dus even beschermd tegen het omslaan van de voeten in lage wandelschoenen!
Qua stabiliteit merk ik geen verschil tussen beide exemplaren. Deze is zowel voor de X Ultra 360 Edge en de X Ultra 4 zeer goed dankzij de advancedCHASSIS. Dit is een gegoten inzetstuk geïntegreerd in de buitenzool om de gewrichten aan de buitenkant van de voet optimaal te beschermen.
Grip
Beide paren Salomon wandelschoenen hebben een zeer goede grip en geven een gevoel van controle, zeker tijdens afdalingen. Met de X Ultra 360 Edge schoenen wandelde ik op regenachtige dagen met veel modder langs het Krijtlandpad en op natte rotsen in de Vogezen. De X Ultra 4 droeg ik op wandelingen in het hooggebergte van Kirgizië waar we ook afdaalden in de sneeuw. Beide paren beschikken over All Terrain Contagrip- buitenzolen geschikt voor verschillende terreinen.
Waterdichtheid
Zoals al vermeld zijn de modellen die ik testte GORE-TEX. Ik wandelde door plassen, modder, sneeuw en mijn voeten bleven droog. Bij lage wandelschoenen (en vaak zelf bij hoge schoenen) is het echter iets moeilijker te vermijden dat er langs boven vocht in de schoenen komt (river crossings, hoog nat gras, regenval). Om die redenen zat ik soms wel met natte voeten, maar gelukkig droogden de Salomon wandelschoenen zeer snel. Gaiters kunnen hier zeker voor een oplossing zorgen!
In eerste instantie had ik bij GORE-TEX ook een beetje schrik dat mijn voeten zouden overhitten in warm gebied. Maar de GORE-TEX bewijsde zijn luchtdoorlatendheid tijdens een beklimming bij plus 30 graden in Albanië. In combinatie met goede Merino sokken bleef het zweten goed onder controle.
Quicklace systeem
Het quicklace systeem vind ik zowel bij de X Ultra 360 Edge als de X Ultra 4 een groot voordeel. Het is een gemak om de schoenen snel aan en uit te doen. Ook kan je op een preciezere manier de juiste spanning zetten op de juiste momenten. Zeker bij afdalingen is dit een grote plus!
Een leuke extra aan de X Ultra 4 schoenen is de Active Supportband aan de zijkant van de schoenen. Deze helpen om je voet nog meer op zijn plaats te houden, wat zeer aangenaam is, zeker tijdens afdalingen.
Conclusie
Na het dragen van de twee paren Salomon wandelschoenen tijdens verschillende tochten heb ik een lichte voorkeur voor de X Ultra 4 GTX wandelschoenen. De pasvorm sluit beter aan bij mijn voet en de zachtere materialen zorgen voor meer comfort. Tijdens langere tochten is dit zeker een plus. Al vinkt ook De X Ultra 360 Edge GTX alle vakjes voor een goede wandelschoen af. Ik draag deze met plezier voor dagwandelingen. Qua look vind ik de X Ultra 360 Edge ook mooier en meer geschikt voor zowel wandelen als daily llife.
Heel erg interessant artikel.
Bij een volgende aankoop neem ik deze info zeker mee.