Een winterse citytrip Berlijn met de nachttrein

Wil je de sfeer van Kerst koppelen aan een verblijf in de meest trendy stad van Duitsland, misschien wel van Europa? Dan moet je in Berlijn zijn. Het ene moment slurp je glühwein op één van de 26 kerstmarkten van de stad, het volgende moment bezoek je één van de bijna 200 musea. En sinds kort kan je zelfs de nachttrein nemen voor een winterse citytrip Berlijn!

De nachttrein: een hostel op wielen

Ik ken het van mijn jeugdreizen naar Zwitserland: de nachttrein. Maar dat is bijna een halve eeuw geleden. Al is er ondertussen niet veel veranderd. Dezelfde trein, dezelfde coupé-indeling. Er zijn plannen voor renovatie, maar daarop is het nog even wachten. Het grote voordeel is dat je een overnachting en verplaatsing in één beweging hebt. Er is keuze tussen een zetel, een ligplaats in een coupé van 6 of een ietwat comfortabeler ligplaats in een coupé van 3: de sleeper. Met 6 onbekenden in een kleine coupé? Mogelijk een optie voor flexibele jongeren, maar geef deze oudere jongere maar de sleeper om te vertrekken op een winterse citytrip Berlijn.

© InterContinental Berlin

Duurzame luxe

Groot is het contrast met het InterContinental hotel, waar we mits een early booking meteen terecht kunnen voor een lekkere douche en een fantastisch ontbijt. Een geweldige start van onze winterse citytrip Berlijn! Het bed op de comfortabele kamer lonkt, maar we worden verwacht voor een rondleiding in het hotel. Dat zet naast op comfort en esthetiek ook in op duurzaamheid, zowel in infrastructuur als in uitbating. Kleine verpakkingen zijn uit den boze. Confituur schep je uit een grote pot in een klein eetbaar cupje. Er is zelfs een Nutella-maker. Dit hotel is geen uitzondering, want duurzaamheid is echt wel een ding in Berlijn.

Een verspreide stad

Vanaf de laatste zondag van november mag in Duitsland de kerstversiering uit de kast. We zijn 2 dagen verder en Berlijn baadt in sfeervol licht, de kerstmarkten rijzen als paddenstoelen uit de grond. De eerste sneeuw legt een feeëriek tapijt over de stad. Wat een timing. Warm uitgedost trekken we de stad in. Zoek niet naar één historisch centrum, want zo werkt het niet in Berlijn. De interessante pleinen, gebouwen en plekken liggen verspreid over de stad, met tussenin heel veel groen, nu ja … wit. Maar geen paniek: het voortreffelijk uitgebouwde openbaar vervoer brengt je snel en makkelijk van de ene plaats naar de andere.

winterse citytrip Berlijn

Het klassieke Berlijn

Wie Berlijn zegt, denkt Brandenburger Thor. Deze stadspoort, gebouwd in neoclassicistische stijl, dateert van het einde van de 18de eeuw. Gedurende 30 jaar stond de poort op de grens tussen Oost- en West-Duitsland. Vandaag is ze het symbool van de Duitse eenheid. Het gebouw staat in de steigers, zoals heel Berlijn voortdurend ‘under construction’ is. Maar de beroemde beelden met de paarden tekenen mooi af tegen een schemerende lucht in een kerstverlicht Berlijn. Hier begint de boulevard Unter den Linden, een 2 km lange brede straat waar het Pruisische Duitsland (1701 – 1918) tot leven komt.

winterse citytrip Berlijn

Kerstmarkt traditioneel en ‘anders’

Een kerstmarkt kan niet ontbreken op onze winterse citytrip Berlijn. Op de Bebelplatz, omringd door fraaie historische gebouwen, verkennen we een chique kerstmarkt met mooie – en duurdere – producten. We drinken glühwein, vergapen ons aan de kerstanimatie en dromen weg bij al het moois in de kraampjes. We dineren in een tent aan de rand van de markt: pompoensoep, gevolgd door gans met rode en groene kool en knödeln. Typisch kerst, typisch Duits. Voor een meer alternatieve kerstmarkt moet je in de Kulturbrauerei zijn. Hier struikel je over buggy’s en spelende kinderen, de kraampjes en de hapjes zijn er net even anders. Of wat dacht je van ter plekke gerookte zalm, spinazieknödln, glüh-cider of zelfs glüh-bier? Ik houd het bij een rum-thee in een lekker verwarmde yurt.

winterse citytrip Berlijn

De Holzmarkt-regio: creatief en alternatief

Op dag 2 staat een ‘sustainability tour’ op het programma. De focus ligt op bouwen: cohousingprojecten, van het beginstadium in de jaren 80 tot nu. Gemiddeld 10 procent van de Duitsers doet aan cohousing, in Berlijn is dat het dubbele. We bezoeken een project aan de Spree, in een vroeger niemandsland tussen Oost- en West-Berlijn. Dit is ook de plaats waar in de 90’s de grote technoparty’s plaatsvonden. Clubs en strandbars komen en gaan in deze regio, ook wel de ‘speeltuin voor volwassenen’ genoemd, maar de alternatieve en creatieve hartslag blijft. Die voelen we ook in Katerschmaus, waar we neerstrijken voor de lunch. Het is er lekker, ongedwongen, trendy, een plek om te blijven hangen.

Friedrichstadt-Palast : een geval apart

Wist je dat Friedrichstadt Palast het grootste theaterpodium van de wereld heeft? Hier lopen langdurige shows, te vergelijken met de musicals in Londen en op Broadway, maar toch net even anders. Wij hebben een ticket voor Falling in Love, een verbluffend spektakel met dans, livemuziek, acrobatie en bijzondere kostuums van Jean-Paul Gaultier, die tevens curator is. O ja, dan vergeet ik nog de 100 miljoen Swarovski-diamanten die het geheel doen schitteren. De bijna 3 uur durende show verveelt geen moment. Hij is voor alle leeftijden, en ook toegankelijk voor drukke citytrippers die niet de gelegenheid hadden om zich in gala te hullen. Berlijn heeft geen dresscode, alles wordt hier getolereerd. Deze voorstelling moet je meemaken tijdens een winterse citytrip Berlijn.

Sporen van de muur

In 1989 viel de muur die bijna 30 jaar eerder werd opgetrokken tussen Oost- en West-Berlijn.  Hoewel Berlijn niet in het verleden wil blijven hangen en zich snel ontwikkelt, wil het dit bizarre stuk geschiedenis geenszins wegmoffelen. Overal vind je sporen van de muur, gedenkplaatsen en musea rond oorlog en Koude oorlog. Van Potsdammer Platz wandelen we langs de voormalige muur – aangeduid met een dubbele rij stenen – naar Checkpoint Charlie, de Amerikaanse controlepost die eigenlijk niet meer dan een onooglijk ‘barakske’ blijkt te zijn. Veel indrukwekkender is de East Side Gallery, een 1316 m lang overblijfsel van de Berlijnse muur, dat over de hele lengte beschilderd werd door maar liefst 118 kunstenaars. Deze grootste openluchtgalerij ter wereld symboliseert voor mij de essentie van Berlijn: de muur, de ruimte en de creativiteit.

Berlijn Museumstad

In Berlijn kan je een half jaar lang elke dag een museum bezoeken. Op onze winterse citytrip Berlijn wagen we ons aan 3 musea in 3 dagen, en wel de meest recente. In het Deutschland museum wandel je doorheen 2000 jaar Duitse geschiedenis, van de Romeinse tijd tot nu. De inrichting is vooral gericht op beleving. Je kan je kennis testen in een quiz of een bladwijzer met je initiaal drukken. Voor wie wat dieper op de feiten wil ingaan, is er extra tekst. Een museum voor het hele gezin zeg maar. Het gratis Futurium museum is meer educatief. Aan de hand van thema’s als wonen, voeding, mobiliteit, leer je hoe we in de toekomst kunnen of moeten (over)leven.

Koude Oorlog

Het nieuwe Koude Oorlog Museum wil de 2 kanten van de medaille tonen, en ondanks de verschrikkingen een positieve boodschap brengen: ‘There’s always a way out.’ Hier kan je de ontsnapping van 2 soldaten uit Oost-Berlijn in 3D meemaken. Thema’s als de Olympische Spelen, spionage, ruimtevaart, be- en ontwapening worden uitgediept in relatie tot de Koude Oorlog. Dit voornamelijk aan de hand van informatieve teksten en artikels uit magazines in die tijd. Heel wat leeswerk dus. Maar ook aan het visuele is gedacht. De replica van de ‘fatman’ atoombom en een originele Russische raket zijn echte blikvangers.

In 2024 viert Berlijn 35 jaar val van de muur. Het is haast onvoorstelbaar en hartverscheurend hoe zo’n bruisende wereldstad gedurende bijna 3 decennia uit elkaar werd gereten door een echte muur. En hoe een knik in de geschiedenis dan toch weer zo’n horror kon terugdraaien. Een sprankeltje hoop voor de mensheid? Dat is voelbaar tijdens een winterse citytrip Berlijn, en al zeker in de kersttijd.

Beleefde jij al een winterse citytrip Berlijn?

Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaringen. Of ontdekte je een bijzonder of lekker plekje? Deel het met ons hieronder in een reactie.

P.S. prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
www.visitberlin.de
Transport
European Sleeper I nachttrein van Brussel naar Berlijn | Internet: europeansleeper.eu
Bezienswaardigheden tijdens een winterse citytrip Berlijn
Deutschlandmuseum I Leipziger Platz 7, 10117 Berlijn | Tel. +49 (0)30 – 200 00 90 30 0
Futurium I Alexanderufer 2, 10117 Berlin I gratis te bezoeken
Koude Oorlog Museum I Unter den Linden 14 | Tel. +49 (0)30 – 206 735 86 13
Eten en drinken
Restaurant 38 I Oranienburger Strasse 38, 10117 Berlin | Internet: restaurant38berlin.de/
Katerschmaus I Holzmarktstrasse 25, 10243 Berlin | Internet: katerschmaus.de/
Markthalle Pfefferberg I Schönhauser Allee 176; 10119 Berlin | Internet: markthalle-pfefferberg.com/
Evenementen
Kerstmarkt op de Bebelplatz
Kerstmarkt Lucia in de Kulturbrauerei | Schönhauser Allee 36
Uitgaan
Show ‘Falling in Love’ in Friedrichstadt-Palast I Friedrichstrasse 107, 10117 Berlin
Overnachten
Hotel Intercontinental Berlin I Budapester Strasse 2, 10787 Berlin | Tel. +49 (0)30 – 26050

Coverfoto door Jeremy Bishop on Unsplash
Beeldmateriaal artikel door Lut Geypens

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *