culinair weekendje Texel

4 lekkere redenen voor een culinair weekendje Texel

Texel staat bekend omwille van zijn prachtige kustlijn en ongerepte natuur. Minder bekend is dat het Nederlandse Waddeneiland ook op culinair vlak veel biedt. Foodies vinden op Texel (h)eerlijk ambachtelijk bereide lekkernijen zoals lamsvlees, zilte groenten, schapenkaas en bekroond bier. Het eiland is zo trots op zijn streekproducten dat men er jaarlijks in september een weekendje culinair Texel viert!

culinair weekendje Texel

Kleurijk culinair weekendje Texel
Ieder jaar vindt in de badplaats De Koog tijdens het laatste weekend van september het evenement Texel Culinair plaats. In de levendige Dorpsstraat vind je standjes van een 20-tal restaurants en producenten, die zich op culinair vlak van hun beste kant laten zien. Terwijl je door de straat ‘scarrelt’ , kan je proeven van de vele creatieve en verrassende gerechtjes die de lokale chefs creëren. Je maakt op die manier een culinaire reis over Texel, waarbij je kennis maakt met de vele geuren en smaken die het eiland te bieden heeft.

Het thema voor Texel Culinair 2024 (van 27 tem 29 september) is ‘Kleur’, waarbij de culinaire meesters uitgenodigd worden om hun gerechten een extra kleurrijke draai te geven. Je mag je dus verwachten aan gerechten met kruiden, eetbare bloemen en de meest kleurrijke groenten en fruit. Uiteraard met een Texelse twist, want Texel Culinair draait om ‘proeven op sien Tessels’.

Wat je zeker moet proeven tijdens een culinair weekendje Texel

culinair weekendje Texel

1. Zilte Groenten
Door de frisse zeelucht en de nabijheid van de zee, hebben de planten, groenten en kruiden op Texel een zachte, zilte smaak. Een wadbeleving met zilte groenten is een geweldige manier om deze bijzondere ingrediënten te  ontdekken. Samen met Annette van Ruitenburg en Sabien Bosman, specialisten in waddengastronomie en auteurs van het boek Zilt, struinen we langs de zeedijk ter hoogte van Den Hoorn. Ze laten ons wilde zilte groenten zoals zeekraal, zeevenkel, lamsoor en zeewier zien en proeven. Volgens Annette kan een kok met zilte ingrediënten waanzinnig veel doen met een gerecht. Ze geeft je tips om zelf zilte groenten te telen in potten of opvangbakken. Je kan zelfs in het binnenland een zilt groeimilieu nabootsen!

2. Texels lam
In Texel wonen ongeveer evenveel schapen als mensen’, vertelt Ido Altenburg van Schapenboerderij Westerweg in Den Hoorn. Elke lente komen er zo’n 22.000 lammetjes bij. Logisch dat Texels lamsvlees een begrip én al eeuwen een belangrijk exportproduct voor het eiland is. Het vlees staat bekend om zijn bijzonder zachte en smeuïge smaak en komt van lammeren die minimaal 100 dagen met hun moeder in de wei rondliepen en zilt gras aten. Jaarlijks start op 1 juni het lamsvleesseizoen. Vanaf dan is het nieuwe Texels lamsvlees (herkenbaar aan het groen-zwarte logo met ‘Echt Texels Product’) verkrijgbaar in restaurants en winkels zoals de Texelse Boerderijwinkel.

3. Kaas van schapenmelk
Al vanaf midden 16de eeuw produceren ze op Texel schapenkaas en dat nog steeds volgens authentiek recept! Job Witte van Kaasboerderij Wezenspyk (Den Burg) zegt dat Texelse Schapenkaas bijzonder is en dat het zich moeilijk laat vergelijken met andere kazen. De schapenkaas wordt gemaakt van ongepasteuriseerde melk en is bleker en droger. De smaak is het beste te omschrijven als pittig, maar niet scherp. De schapen die rondom de boerderij lopen, worden dagelijks gemolken. Van deze verse melk worden diverse Texelse schapenkazen gemaakt, waaronder Orekéés waarin het zilte plantje lamsoor verwerkt is.

4. Brouwerij Stokerij Texel
Wie van al dat eten dorst krijgt, is in Texel ook aan het juist adres. In Oosterend is Stokerij Texel gevestigd, dat zoveel mogelijk lokale agrarische ingrediënten gebruikt en daarmee pure en lekkere dranken zoals TX Gin stookt. Sinds enkele jaren is daar ook Brouwerij TX bijgekomen. Jaarlijks brengt brouwmeester Nico Derks meerdere barrel aged bieren uit, waaronder de Tawny Porter. Er zijn rondleidingen mogelijk en in hun eigen Taproom kan je van de bieren proeven.

Beleefde jij ook al een culinair weekendje Texel?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaringen. Of ontdekte je een bijzonder of lekker plekje? Deel het met ons hieronder in een reactie.

P.S. prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO WEEKENDJE CULINAIR TEXEL
Algemeen
Toerisme Texel | Internet: texel.net
Meer tips vind je op onze pagina: Haal het beste uit je vakantie op Texel
Texel Culinair en lokale producenten

Eten en drinken
Vispaleis en Rokerij Van der Star | Heemskerckstraat 15, 1792 AA Oudeschild | internet: vispaleistexel.nl
Strandpaviljoen Paal 9 | Hoornderslag 8, 1797 RT Den Hoorn | paal9.nl
Zien en doen op Texel
Vuurtoren: Internet| vuurtorentexel.nl
Rondvlucht boven Texel met Tessel Air: Internet: tessel-air.nl
Overnachten op Texel
Strandplevier Suites | Dorpstraat 191, 1796 CC De Koog | Internet: strandplevier.nl
Hoe erheen
Met de wagen is het ongeveer 4 uur vanuit Brussel naar Den Helder. Dan neem je de overzetboot (rederij Teso) naar Texel. Afvaarten om het halfuur | Internet: teso.nl

Tekst en beeldmateriaal culinair weekendje Texel: Peter Van Oyen.

📌 PIN nu en plan later

culinair weekendje Texel

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *