Op stap in Melbourne

Op stap in Melbourne: stad van kunst, parken en koffie

‘Het doet je denken aan New York’, aldus onze taxichauffeur. En je kan hem geen ongelijk geven wanneer je ’s nachts de stad inrijdt en er plots een skyline van verschillende wolkenkrabbers opduikt. Pas als Reisreporter Lisa ‘s morgens haar hotel buitenkomt, ontdekt ze dat de stad uniek is. Dit zijn haar reistips voor je eerste citytrip Melbourne.

Op stap in Melbourne

Op stap in Melbourne: dé stad van koffie en culinaire geneugten
Ik begin mijn dag met kuieren door de stad op weg naar mijn eerste koffie. Als er iets is dat je in Melbourne moet doen, dan is het wel een koffie drinken. De stad staat bekend als ‘koffiehoofdstad’. De strafste koffie van mijn leven drink ik op mijn eerste ochtend op Australische bodem in een gezellige koffiebar, verscholen in een steegje tussen de drukke winkelstraten. Sindsdien is een flat white niet meer weg te denken uit mijn ochtendritueel.

Maar niet alleen barista’s verliezen hun hart aan de wereldstad. Voor foodies is het ook een waar paradijs: van moderne Australische keuken in de hipste restaurants met dj’s tot de verfijndste lunchen in klassieke gebouwen. Je zal er zeker niet op je honger zitten.

Tijdreis doorheen de Australische geschiedenis
Australië is een land met een rijke koloniale geschiedenis, en dat voel je in elk museum en bij elke toeristische activiteit. Elk museum dat we bezoeken erkent de oorspronkelijke bewoners, de ‘first people’, van het land. Als je in Melbourne bent en je wil meer weten over de Aboriginals en de verschillende stammen die er woonden, is een bezoek aan het Ian Potter Centre: NGV Australia een absolute aanrader.

Op stap in Melbourne

Het museum toont uitsluitend kunstwerken van Australische kunstenaars door de jaren heen. Dit geeft een prachtig overzicht van hoe de Europese invloeden sinds de 17e eeuw de Australische kunst hebben gevormd en hoe de stijl van de Australische kunstenaars is geëvolueerd. Heel wat van de musea zijn gratis toegankelijk, waaronder het Melbourne Museum en (uitzonderlijk) de National Gallery of Victoria, waar je werken van Picasso, Rubens en Manet kunt bewonderen!

Heerlijk: een oase van rust middenin de stad
Wereldsteden: je houdt ervan of je wilt er zo snel mogelijk weg. Maar in Melbourne wil je uren doorbrengen. De vele bomen in de straten maken van de stad een frisse oase tussen de kantoorgebouwen. Daarnaast zijn er tal van parken, waarvan de Royal Botanic Gardens mijn favoriet is. Deze botanische tuinen liggen aan de Yarra-rivier en bieden een plek van volledige rust. In het midden van het park vind je een gezellig café, waar je gemakkelijk een middag kunt doorbrengen. De toegang tot de tuinen is bovendien gratis.

Op het ritme van de rivier de stad ontdekken
De Yarra-rivier stroomt dwars door de stad en een boottocht op deze rivier mag dus zeker niet ontbreken eenmaal ‘op stap in Melbourne’. Vanaf de kade, niet ver van het Ian Potter Centre, vertrekken we voor een ontspannen vaartocht. We varen door het stadscentrum, langs gezellige barretjes en restaurants met terrassen aan het water. De tocht brengt ons tot in de nieuwbouwwijk en een stukje haven, wat weer een heel ander beeld van de stad laat zien.

Op stap in Melbourne

Kortom: Melbourne is de ideale stad voor de citytripper die graag cultuur opsnuift maar evengoed met een goed boek tot rustkomt bij een sterke kop koffie. Je kan makkelijk 5 dagen doorbrengen in de stad als je alles op een rustig tempo wil ontdekken. De stad is goed voorzien van openbaar vervoer, maar ook te voet is alles snel te bereiken.

Ging jij ook al op stap in Melbourne?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je er iets bijzonders? Deel met ons je reistips voor Melbourne met een reactie hieronder.

P.S. prachtige foto’s geschoten ‘Down Under’?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Australië | Internet: australia.com/en
Op stap in Melbourne
Museum of Immigration | 400 Flinders St | Melbourne VIC 3000 | Tel. +61 131102 | Internet: museumsvictoria.com.au/immigrationmuseum
National Gallery of Victoria | 180 St Kilda Rd | Melbourne VIC 3006 | Tel. +61 3 8620 2222 | Internet: ngv.vic.gov.au
The Ian Potter Centre: NGV Australia | Federation Square | Flinders St &, Russell St | Melbourne VIC 3000 | Tel. +61 3 8620 2222 | Internet: ngv.vic.gov.au
Melbourne Museum | 11 Nicholson St | Carlton VIC 3053 | Tel. +61 131102 | Internet: museumsvictoria.com.au/melbournemuseum
Royal Botanic Gardens | Birdwood Avenue | Melbourne | Tel. + 61 3 9252 2300 | Internet: rbg.vic.gov.au/melbourne-gardens
Melbourne River Cruises | Vault 11 | Banana Alley 365 Flinders Street | Melbourne VIC 3000 | Tel. +61 3 8610 2600 | Internet: melbcruises.com.au
Eten en drinken in Melbourne
Manchester Press | 8 Rankins Ln | Melbourne VIC 3000 | Tel. +61 412 912 999 | Internet: instagram.com/manchesterpress
Three Blue Ducks | 309 Melrose Dr | Tullamarine VIC 3043 | Tel. +61 3 8774 9695 | Internet: threeblueducks.com
The Cricketers Bar | Hotel Windsor | 111 Spring St | Melbourne VIC 3000 | Tel. +61 3 9633 6170 | Internet: thehotelwindsor.com.au/dining/the-cricketers-bar
The Hardware Societe | 10 Katherine Pl | Melbourne VIC 3000 | Tel. +61 3 9621 2100 | Internet: hardwaresociete.com
Yarra Botanica | Southbank Promenade | Southbank VIC 3006 | Tel. +61 3 8840 4824 | Internet: yarrabotanica.com.au/eat-drink
Overnachten in Melbourne
Wij logeerden in Batman’s Hill on Collins | 623 Collins Street | Melbourne VIC 3000
Tel. +61 3 9614 6344 | Internet: batmanshill.com.au

Coverfoto: Photo by Dmitry Osipenko

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *