Cruisevakantie Kroatische Kust

Cruisevakantie Kroatische Kust voert je naar meest pittoreske plekken!

Dé parel van de Middellandse Zee, dat klinkt als muziek in de oren van Reisreporter Igor wanneer hij de beschrijving van Cruisevakantie Kroatische Kust van Rivages du Monde leest. Pittoreske eilanden, kunsthistorische steden en turquoise water vormen het decor langs de Adriatische kust. Deze unieke cruisevakantie krijgt het label: getest en goedgekeurd!

Fijne voordelen van een cruisejacht tegenover een cruiseschip
De Adriatic Blue van Rivages du Monde is een kleinschalig jacht met plaats voor 18 cabines en maximum 36 passagiers. Verwacht niet het uitgebreid entertainmentaanbod van grote cruiseschepen, maar wel veel authenticiteit en een bijwijlen familiaal concept dat best weet te bekoren. In tegenstelling tot de grotere cruiseschepen vaart de Adriatic Blue enkel overdag. In de namiddag of vroege avond meert het schip steevast aan. Dat biedt mogelijkheden om de avond aan wal door te brengen. Omwille van de beperkte diepgang kunnen cruisejachten als de Adriatic Blue gemakkelijk kleine haventjes binnenvaren. En dat is best leuk ontdek ik tijdens deze ‘Cruisevakantie Kroatische Kust’.

Cruisevakantie Kroatische Kust

Dubrovnik, dat is verdwalen in tijdloze grandeur
Met een zware voorliefde voor Dubrovnik moet ik bekennen dat mijn hart sneller klopt bij de gedachte aan deze ‘Cruisevakantie Kroatische Kust’. Want als vertrekhaven voor deze ‘slow cruise’ is Dubrovnik voor mij perfect gekozen. Pas bij de derde dag licht de Adriatic Blue het anker. Hierdoor had ik voldoende tijd om door Dubrovnik te dwalen. Omringd door imposante vestingmuren, doorkruist met smalle straatjes en doordrenkt met een sfeer van tijdloze grandeur, waan ik me de ene keer in filmdecors uit Game of Thrones en dan andere keer in elegante Italiaanse film.

Een tip voor toekomstige reizigers: ga vroeg in de ochtend naar de oude stad. Ik genoot bijna alleen van de ontwakende stad. Een zalige ervaring, wetende dat Dubrovnik soms overspoeld kan worden door toeristen. Vooral wanneer de megacruiseboten voor enkele uren aanmeren en hun passagiers loslaten.

Cruisevakantie Kroatische Kust

Korcula

Op dag 3 nemen we afscheid van de stad en zetten we koers naar de volgende parels aan de Kroatische Kust: Sipan en Korcula. Korcula is met zijn 50 kilometer lengte een van de grootste eilanden van Kroatië. Naar verluidt zag Marco Polo hier het levenslicht in de 13e eeuw. Een tijd waarin het gebied rond Dubrovnik onder Venetiaans bewind stond. Korcula-stad staat bekend als een van de mooiste steden langs de Kroatische kust en wordt vaak vergeleken met een klein Dubrovnik. Die vergelijking is niet zonder reden: het ligt aan het water, heeft een omringde binnenstad en is bezaaid met pittoreske straatjes en steegjes. Voor mij is het de perfecte setting om ’s avonds enkele wijnbars in de binnenstad te verkennen.

Hvar

Hvar: dé place-to-be voor celebrities
De volgende dag varen we naar het volgende eiland op het reisprogramma van deze Cruisevakantie Kroatische Kust. En keuze is er genoeg, want Kroatië zou zo’n duizend eilanden tellen. Onze bestemming is Hvar, een eiland dat bekend staat om zijn hippe en levendige sfeer én een favoriete plek is voor de internationale jetset. Hvar-stad wordt zelfs het Ibiza van Kroatië genoemd. Ik popel van ongeduld om een vleugje glamour en glitter te ervaren, maar helaas gooit een felle storm roet in het eten. De kapitein besluit om de haven van Hvar links te laten liggen en vaart rechtstreeks naar Split vanuit Korcula. Een teleurstelling, maar veiligheid gaat voor alles.

Cruisevakantie Kroatische Kust

Split

Flaneren op de Riva van Split
Treuren hoeft niet, Split biedt een aangename afwisseling. Als drukke havenstad is het de op een na grootste stad van Kroatië, na de hoofdstad Zagreb. We leggen aan in de buurt van het centrum, waar ik me bij de groep voeg en samen met een lokale gids langs de Riva wandel, dé boulevard van Split. De Riva is dé ontmoetingsplek van Split, waar de terrassen vol zitten met mensen die gezien willen worden. We verkennen ook de Romeinse binnenstad, ooit een keizerlijk paleis uit de derde eeuw na Christus, nu omgetoverd tot een levendige stadswijk. Dit uitgestrekte paleis met binnenplaatsen, pleinen, smalle straatjes en gangen is het enige Romeinse bouwwerk ter wereld dat nog steeds bewoond wordt.

Trogir

De kern van het cruisen: aanmeren in pittoreske havens
Na Split maken we ook stops in Trogir, Sibenik, Zadar, Rab-stad en uiteindelijk in Krk-stad. Stuk voor stuk havensteden met een middeleeuws centrum die mijn hart sneller laten kloppen. Met uitzondering van Zadar zijn het allemaal stops die alleen toegankelijk zijn voor kleinschalige cruiseboten en privéjachten. Hoewel ik niets tegen megacruiseboten heb – ze hebben hun eigen charme – brengt een jacht zoals de Adriatic Blue je terug naar de kern van het cruisen: aanmeren in pittoreske havens en dan op eigen houtje, of met een gids, de stad verkennen.

Ook fan van cruisevakanties?
Of scheepte jij ook al in voor een cruisevakantie Kroatische Kust? Deel dan hieronder in een reactie jouw ervaringen of vakantietips!

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Cruisemaatschappij Rivages du Monde | Internet: rivagesdumonde.be/nl
Toerisme Dubrovnik | Internet: visitdubrovnik.hr
Toerisme Sipan | Internet: croatia.hr/en-gb/nautical/the-island-of-sipan-the-prince-of-the-elaphites
Toerisme Korcula | Internet: visitkorcula.eu
Toerisme Split | Internet: visitsplit.com/en/1/welcome-to-split
Toerisme Trogir | Internet: visittrogir.hr/en/tourist
Toerisme Sibenik | Internet: sibenik-tourism.hr/en
Toerisme Zadar | Internet: zadar.travel
Toerisme Rab-stad | Internet: rab-visit.com
Toerisme Krk | Internet: krk.hr/en
Toerisme Kroatië| Internet: croatia.hr/en-gb

Meer verslagen over cruisevakanties met Rivages du Monde vind je via deze link: reisreporter.be/?s=Rivages+du+Monde

Foto’s ‘Cruisevakantie Kroatische Kust’ via Unsplash

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *