Winterwandelingen in Europa: 12 adembenemende wandelingen in de sneeuw

Winterwandelingen in Europa: 12 adembenemende wandelingen in de sneeuw

Hoe graag we ook van warme en zonnige dagen houden, we kunnen niet ontkennen dat de winter een seizoen is waarin de natuur en de bergen er vredig en magisch uitzien. Op zoek naar reistips voor winteravonturen stelde onze redactie een lijst samen van 12 prachtige winterwandelingen in Europa.

We namen contact met collega reisreporters die bekend zijn voor hun outdoorbelevingen. Op basis van hun wandeltips maakten we samen een lijst van 12 prachtige winterwandelingen in Europa. Vele wandelingen zijn minder of niet bekend, sommige zijn zelfs enkel bekend bij de lokale bevolking. Sommige van de onderstaande winterwandelingen in Europa brengen je naar landen die niet met wintersport geassocieerd worden.

Wandeling rond het meer van Bohinj

Laat ons in reacties weten of je bekend bent met een van deze winterwandelingen in Europa.
Welke zou je willen ondernemen!

12 Prachtige winterwandelingen in Europa

 1. Winterwandeling rond het meer van Bohinj, Slovenië
 2. Wandelen in Val Lumnezia, Zwitserland
 3. De Vilan-piek in Zwitserland
 4. Zeven meren en Ivan Vazov huttenwandeling in het Rila-gebergte van Bulgarije
 5. Helvellyn in Lake District, Engeland
 6. Patscherkofel bij Innsbruck, Oostenrijk
 7. Mogielnica-piek in Beskid Wyspowy, Polen
 8. Czerwone Wierchy-kam in het Westelijke Tatra-gebergte van Polen
 9. De Trebevic-top in Bosnië en Herzegovina
 10. Mayar en Driesh, Cairngorms National Park, Schotland
 11. Langlaufen in het Tiilikkajarvi National Park, Finland
 12. Gerontovrachos Peak, Mount Parnassos, Griekenland

SLOVENIË
Slovenië is een fantastische wandelbestemming, zowel in de zomer als in de winter. Er zijn zoveel prachtige paden in de Julische Alpen, de Karawanken (een bergketen in de Zuidelijke Kalkalpen die de grens vormen met het Oostenrijkse Karinthië) en Pohorje (een gebergte in het noorden van Slovenië).

1. Wandeling rond het meer van Bohinj | Tip Joanna van The World in My PocketWinterwandelingen in Europa

Lengte: 12 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk / gemiddeld

ZWITSERLAND
Bergen bedekken ruim 70% van Zwitserland, waarvan er 48 tot meer dan 4.000 meter boven zeeniveau pieken. Vandaar dat we Zwitserland in de winter een heus wit wonderland noemen. Je wandelt er ook mogelijk onder sneeuwniveau dankzij sommige kunstmatig aangelegde paden voor beginnende winterliefhebbers.

Wandelen in Val Lumnezia | Tip: Enikő van Travel Hacker Girl

Lengte 7,5 km.
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Val Lumnezia wordt ook wel de Vallei van het Licht genoemd. Hier maakt de zon vele overuren. Het gebied heeft een breed scala aan wandelpaden die vooral in de winter mooi zijn. De winterwandelroute Cumbel – Morissen – Cumbel is van december tot maart besneeuwd en het pad is goed onderhouden. Het heeft een schilderachtig uitzicht op de berg Piz Terri.

De wandeling begint in Cumbel en is goed bewegwijzerd. Je hebt geen speciale uitrusting nodig, behalve winterlaarzen- of wandelschoenen. Onderweg vind je een aantal bankjes om even te pauzeren en om van het landschap te genieten. Het pad is meestal in een open ruimte, maar er loopt een kort stuk door het bos, langs een beek.

Vilan piek | Tip: Alastair & Elke van Stunning HikesWinterwandelingen in Europa

Lengte: 12 km
Moeilijkheidsgraad: moeilijk

Met sneeuwschoenen of toerski’s gaat een wijdere wereld aan winterwandelroutes open. Bijvoorbeeld deze tocht naar de 2.375 meter hoge berg Vilan, De tocht duurt ongeveer 5 tot 6 uur en is technisch niet uitdagend. Maar de wandeling vereist wel een goede conditie en ervaring met het gebruik van sneeuwschoenen of toerski’s.

De tour van het prachtige dorp Seewis naar de Vilan-top biedt een fantastisch uitzicht. Eenmaal boven kun je de Churfirsten en de 4046 meter hoge berg Piz Bernina zien. Let op: elke wintertour heeft zijn gevaren. Controleer vooraf de lawine- en weersvoorspelling en neem een lawine-reddings-uitrusting mee!

BULGARIJE
Bulgarije staat vooral bekend om zijn prachtige stranden aan de Zwarte Zee en de hoofdstad Sofia. Minder of ongekend zijn de mogelijkheden voor buitengewone winterwandelingen. Bulgarije geniet van een behoorlijke sneeuwval tussen eind december en maart. Dan zijn de bergen vaak bedekt met een flink pak sneeuw. Ideaal om er op uit te trekken op één van die wondermooie winterpaden in Bulgarije.

Zeven meren en Ivan Vazov huttenwandeling in het Rilagebergte | Tip: Alex HarfordWinterwandelingen in Europa

Moeilijkheidsgraad: matig / moeilijk

ENGELAND

Ondanks het vrij milde klimaat biedt Engeland fantastische bergbelevenissen in de winter. De sneeuwval is niet gegarandeerd zoals in andere Europese landen, maar sommige delen van Engeland zijn tijdens de wintermaanden vaak bedekt met sneeuw. Dat geldt vooral voor het Lake District.

Helvellyn, Lake District | Tip: Ela van Stunning Outdoors

Lengte: 8 km
Moeilijkheidsgraad: moeilijk

De Helvellyn is met slechts 950 meter boven de zeespiegel geen hoge berg. Maar de twee rotsachtige bergkammen, Striding Edge en Swirral Edge vanaf de oostkant, maken de Helvellyn tot een fantastische graad 1 klauterervaring. De geschatte wandeltijd kan variëren, maar reken minimaal 6 uur om deze winterwandeling comfortabel af te leggen. Houd er ook rekening mee dat deze route in de winter veeleisend en moeilijk is.

OOSTENRIJK
Iedereen weet dat, net als Zwitserland, sommige delen van Oostenrijk tussen december en april een winterwonderland worden. Oostenrijkse Alpen zijn bekende skibestemmingen maar wat als je geen skiër of snowboarder bent? Goed nieuws, ook Oostenrijk telt steeds meer prachtige, vaak geprepareerde, besneeuwde wandelpaden. Dat ontdekte eerder al onze reisreporter Bruno in Serfaus. Check ook onze lijst met de mooiste winterwandelingen in Oostenrijk waar volgens de Iraanse vlogster Mansoureh toch één wandeling ontbreekt: de Patscherkofel.

Patscherkofel, Innsbruck | Tip: Mansoureh van Travel with Mansoureh

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk / gemiddeld

Innsbruck, in het noordwesten van Oostenrijk, is een geweldige bestemming voor wintersportliefhebbers. De stad is omgeven door skigebieden en wandelpaden! Daarom is de berg Patscherkofel, gelegen naast Igls en verbonden met Innsbruck door de lokale busdienst, een populaire bestemming voor wandelaars.

Mansoureh wandelde er in februari toen het pad bedekt was met sneeuw. Ze zag wandelaars met sneeuwschoenen, maar ook met wandelschoenen is deze winterwandeling goed te doen. Het pad brengt je naar de top van de Patscherkofel terwijl je door een van de grootste dennenbossen van Europa loopt. Het kostte haar ongeveer 6 uur om naar de top te wandelen en terug te keren naar dezelfde plek. Ze wandelde rustig en stopte vaak om foto’s te maken. Als je sneller naar de top wil, neem je best een kabelbaan om vervolgens de berg af te dalen.

POLEN
Polen kent goed gedefinieerde seizoenen met warme zomers maar ook met koude en witte winters. Hoe zuidelijker je gaat in de winter, hoe groter de kans om van de witte winter te genieten. Hoewel de winters decennia geleden veel kouder en strenger waren dan tegenwoordig, zijn de Poolse bergen vaak maandenlang bedekt met sneeuw. Dus bieden ze wandel- en ski-avonturen. Natuurlijk krijgt het Tatra-gebergte altijd veel aandacht, maar Polen heeft nog meer prachtige bergen in het zuiden!

Mogielnica, Beskid Wyspowy | Tip: Justi van Hasajace ZajaceWinterwandelingen in Europa

Lengte: 10 km.
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk / gemiddeld

Dit is een wandeling naar de hoogste top van de Beskid Wyspowy bergketen: Mogielica (1.171 meter boven zeeniveau), via de Rydza-Śmigły (Chyszówka) Pass. Deze rondwandeling is niet lang en ook niet moeilijk. In de winter duurt het ongeveer 3,5 tot 4 uur om de afstand af te leggen. Onderweg gingen we door de schilderachtige open plek Wyśnikówka en passeerden we ook de rotsformatie Zbójnicki Table. Volgens legendes telden rovers daar hun geld.

Op de top van Mogielica staat een 22 meter hoge uitkijktoren die boven de boomtoppen uitsteekt. Het brede panorama omvat Beskid Sądecki, Pieniny, Tatra, Gorce, Babia Góra en andere toppen van Beskid Wspowy. Bij gunstig weer zie je in de verte zelfs het Slowaakse Mala Fatra gebergte.

Czerwone Wierchy-kam, Westelijke Tatra-bergen | Beata van Stunning Outdoors

Lengte: 13 km
Moeilijkheidsgraad: matig

Over een bergkam lopen is altijd bijzonder, maar wanneer die bergkam met sneeuw bedekt is, wordt het magisch. Dit geldt zeker voor de Czerwone Wierchy (Red Peaks) in het Westelijke Tatra-bereik. Deze prachtige wandeling langs de Pools-Slowaakse grens voert over vier toppen, elk meer dan 2.000 meter hoog. Onderweg vergaap je je aan een 360 ° uitzicht op de bergen langs beide landen. Om deze wandeling tijdens kortere winterse dagen te kunnen voltooien, kies je best om de ​​kabelbaan naar Kasprowy Wierch te nemen. Volg vervolgens de bergkam door Kopa Kondracka, Malolaczniak, Krzesanica en Ciemniak.

De bergkamwandeling is vrij gemakkelijk, maar er zijn enkele rotsachtige stukken op het eerste deel van de wandeling. Lea en Beata deden deze wandeling op een mooie zonnige dag en gebruikten stijgijzers(!) en wandelstokken. De Czerwone Wierchy-kam is 6,5 km lang met een totale stijging van meer dan 600 meter. De afdaling van Ciemniak (laatste top langs de bergkam) naar de bushalte is 6,5 km extra. Het is een lange afdaling met bijna 1.200 meter hoogteverschil!

BOSNIË-HERZEGOVINA
Kijk je naar de kaart van Bosnië en Herzegovina, dan zijn de bergen in de westelijke en centrale delen van het land erg duidelijk zichtbaar. Dus genieten deze regio’s ’s winters van veel sneeuwval en bieden ze eindeloze wandel-, sneeuwschoen- of skimogelijkheden voor outdoorliefhebbers. De hoofdstad Sarajevo ligt in de buurt van vele bergtoppen.

Op naar de Trebevic top |Tip: Sabina van Wild In The Balkans

Lengte: 8-10 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk / gemiddeld

Trebevic is een van de vier Olympische bergen rond Sarajevo. In slechts een half uur kom je van drukke straten in het dichte naaldbos, weg van het stadslawaai. Om te genieten van een wandeling op deze prachtige berg heb je geen auto nodig. Vanuit het oude centrum van Sarajevo brengt de kabelbaan je in 10 minuten naar de overblijfselen van de bobsleebaan van de XIV Olympische Winterspelen. Voorbij de kabelbaan en het Pino Nature Hotel slingert een goed gemarkeerde wandelroute door een dicht bos naar de top van Trebevic.

Vanaf de Trebevic (1.629 meter boven zeeniveau) daalt het pad langs de westelijke kam naar de nieuw gebouwde berghut van Jure Franko. De geweldige locatie van de hut biedt een prachtig uitzicht over de stad Sarajevo en de omliggende bergen. Deze wandeling is geschikt voor zowel winterwandelen als sneeuwschoenwandelen. Opmerking: kies je om sneeuwschoenen te gebruiken, houd er dan rekening mee dat je, vanaf de bergkam, de sneeuwschoenen in of op je rugzak moet dragen.

SCHOTLAND
Schotland biedt met zijn gevarieerd landschap eindeloze winter-wandelmogelijkheden. Ben je een doorwinterde bergbeklimmer, een ervaren wandelaar of startte je net aan je winterse avonturen, prachtige winterwandelingen in Schotland vinden is gemakkelijk. Hoewel het in de Central Belt niet veel sneeuwt, zijn de Highlands de meeste winters bedekt met sneeuw.

Mayar & Driesh, Nationaal Park Cairngorms | Tip:van Stunning OutdoorsLengte: 14 km.
Moeilijkheidsgraad: matig / moeilijk

Mayar en Driesh zijn twee naburige Munros (Schotse bergen van meer dan 914 meter), gelegen op ongeveer 2 uur rijden van Edinburgh. Door hun zachte, ronde en bultachtige vorm is het duo perfect voor een winters avontuur! De aanbevolen route begint bij de parkeerplaats van het Glen Doll Ranger Centre en leidt door het Corrie Fee Nature Reserve. Deze ruige berghelling is het steilste deel van de Mayar en Driesh-wandeling. Eenmaal boven op Corrie Fee zie je in de verte al een kegel van de top van Mayar.

We kunnen Mayar en Driesh niet genoeg aanbevelen! De route geeft een fantastisch overzicht van de bergen Glen Doll en Glen Clova, de zuidoostelijke hoek van het Cairngorms National Park.  Ondanks de sneeuwbedekking is het bij mooi weer gemakkelijk oriënteren.

FINLAND
Finland is een fantastisch land om te langlaufen. Veel sneeuw en een zeer uitgebreid netwerk van gemarkeerde winterpaden maken het een gedroomde bestemming voor dit soort buitenactiviteiten. Daarom plaatsten we deze tip ook op de lijst van de mooiste winterwandelingen in Europa.

Langlaufen in het Tiilikkajärvi Nationaal Park | Tip: Merja van Merja Paakkanen

Lengte: 7 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk / gemiddeld

Het Tiilikkajärvi National Park ligt in de noordelijke regio’s Savonia en Kainuu in Finland. Het belangrijkste kenmerk van het park is de mix van bos en moeras. De parkpaden zijn toegankelijk via twee ingangen: parkeerplaats Pohjoisniemi en informatiepunt Sammakkotammi. Houdt er rekening mee dat alleen de laatste toegankelijk is in de winter.

Het prachtige Tiilikka-meer en de, met dennen begroeide, smalle bergkammen zijn adembenemend. Tiilikkajärvi National Park is een van mijn favoriete parken in Finland. De zomers en winters zijn daar magisch. Ondanks dat dit park vrij klein is, moet je basisvaardigheden op het gebied van navigatie hebben, aangezien er geen gemarkeerde winterpaden zijn. De markeringen van de zomersporen zijn in de winter misschien niet altijd zichtbaar.

GRIEKENLAND
Griekenland als winterbestemming is één van de best bewaarde geheimen van Europa. Net als in Zwitserland is bijna 70% van het grondgebied bedekt met bergen. Strenge winters met veel sneeuw maken van Griekenland een geweldige plek voor allerlei sneeuwavonturen zoals winterwandelen, bergbeklimmen of skitochten. Er zijn helaas geen officiële winterroutes in Griekenland. Dus als de sneeuw eenmaal valt over de zomerpaden en wegwijzers, sta je er alleen voor.

Gerontovrachos Peak, Mount Parnassos | Tip: Helena van Just for One Summer

Lengte: 12 km.
Moeilijkheidsgraad: moeilijk

De berg Parnassos is een van de beste plaatsen om de winter in de Griekse bergen te ontdekken. Hij ligt op slechts ongeveer twee en een half uur rijden van Athene en is gemakkelijk bereikbaar. Dankzij het skicentrum biedt het tal van voorzieningen. Er is ook een berghut in de buurt van het skicentrum in Kellaria, met eenvoudige slaapzalen en smakelijke maaltijden.

Een van de gemakkelijkere beklimmingen op de berg Parnassos is een klim vanaf de parkeerplaats van het skigebied in Kellaria naar 2.396 meter hoge Gerontovrachos Peak. Op een heldere, zonnige dag is dit een niet te moeilijke klim langs een heuvelrug aan de rechterkant van het Parnassos-skicentrum helemaal naar de top. Het gebied is in het begin behoorlijk druk, bulkend van skiërs en luide muziek van het skicentrum. Maar het lawaai verdwijnt snel en dan ben je alleen nog omringd door adembenemende uitzichten op de ontelbare toppen van Centraal-Griekenland.

In mistige omstandigheden wordt het moeilijker en de steile, rotsachtige noordoostelijke kant van Gerontovrachos, populair onder klimmers, kan een gevaar vormen voor gemiddelde wandelaars. Zorg er daarom voor dat je voorbereid bent om in slechte omstandigheden rond de berg te navigeren voordat je eropuit trekt. Je moet je eigen navigatie- en (winter)veiligheidsuitrusting meenemen en weten hoe deze te gebruiken! Wandelaars moeten op zijn minst enige alpinisme kennis bezitten, waaronder oriëntatievaardigheden, lawineveiligheid enzovoort.

Vanaf de top van Gerontovrachos keer je via dezelfde weg terug of kan je doorgaan naar andere toppen van de berg Parnassos, zoals Touborachi of Liakoura. Als alternatief kan je afdalen naar het bergstation van het skicentrum Parnassos en genieten van een gratis (!) gondelrit terug naar de parkeerplaats.

Toegang tot Tiilikkajärvi National Park

Laat ons in reacties weten of je bekend bent met een van deze winterwandelingen in Europa. Welke zou je willen ondernemen?
Zoals altijd mag je ons inspireren op Instagam @reisreporter.
Deel je vakantiefoto’s met de hashtag #iedereenreisreporter.

Bron: stunningoutdoors.com

Leave a Comment