Thailand met een catamaran: tussen palmen en koraal

Een exotische bestemming komt pas écht tot leven wanneer je haar via het water bezoekt. In Thailand kust het gonzende oerwoud de azuurblauwe zeeën, was mij verteld. Dat wilde ik ervaren! Ik ging op zoek naar zeilreizen in Thailand en vond een gepassioneerde reisorganisator met een droom.

Bonte koralen
Terwijl ik de bonte koralen in Thailand onder de catamaran door zie flitsen, denk ik: ‘Ja, dit is het ware leven.’ Wij, een klein gezelschap van acht mensen, zijn op weg naar Ko Rayang Nok, een piepklein eilandje in de Golf van Thailand. De stemming is opperbest: er wordt gelachen, er wordt genoten. Ik ken deze mensen nog maar een dag, maar ik voel mij volledig op mijn gemak. “Tijd om de zwemkleding aan te trekken”, roept Paul, organisator van en begeleider op deze trip, “We gaan straks van boord bij het mooiste strand dat je ooit zal zien.”

Thailand catamaran

De sfeer van de Koh-Chang-archipel: water, zand en groen

Helderwit zand en een vuurrode zon
Paul loog niet: het is werkelijk het mooiste strand dat ik ooit heb gezien. Een oranje strook van fijnkorrelig zand wordt omarmd door een jungle van het diepste groen. Een zweem van betoverende zoetigheid bereikt mijn neus; het is de geur van de frangipanistruik, die in Thailand overal bloeit. Er zijn drankjes, er wordt gezwommen. We zijn acht volwassenen, maar we voelen ons uitgelaten als kinderen. Gelukkig blijven we lang genoeg om de zon als een roodgloeiende bal in de zee te zien zakken. Een magisch moment.

Feestmaal op Koh Kood
’s Avonds genieten we van een waar feestmaal. We zijn op Koh Kood, een groter eiland in de archipel. Het resort schotelt ons heerlijke maaltijden voor: romige, licht pittige tom ka-soep die smaakt naar kokos en citroengras; kruidige pad thai met tofu; gebakken vis, vers uit de zee. Ik zeg tegen Paul dat hij de beste job ter wereld heeft. Hij knikt en antwoordt: “Dat is waar. Maar om eerlijk te zijn is het geen vanzelfsprekendheid dat ik hier nu met jullie ben.” Ik vraag hem wat hij bedoelt, waarop hij zijn verhaal vertelt.

Thailand catamaran

Aan boord van de catamaran.

Nieuwe wending
Het begon voor de zeiler Paul Elst als een onhaalbaar lijkende fantasie: twee grote passies samenbrengen in een eigen organisatie. Jarenlang dacht hij over het idee na, tot hij op een dag voelde dat zijn leven een nieuwe wending nodig had. Hij richtte Mascott Zeilreizen op en startte met het aanbieden van avontuurlijke, off-the-beaten-track-reizen. Langzaam reizen door onontgonnen gebieden, lekker eten, veel zeilen – dát moest het worden.

Maar onbekend maakt onbemind. Het bleek niet zo makkelijk om het juiste publiek te vinden. De eerste jaren gingen de zaken moeizaam. “Blijf proberen”, zei zijn vrouw, en dat deed hij. De paar deelnemers van het eerste jaar vonden het zo leuk, dat ze hun ervaringen deelden. Meer mensen meldden zich aan. Nu, enkele jaren later, is Paul blij dat hij volhield. “Wij ook!” roepen we in koor. Want als Paul het had opgegeven, hadden wij hier nu niet gezeten.

Modder en nat hout
Wakker worden met een massage, hoe heerlijk is dat? De Thaise massage is verkwikkend en krachtig. Niet weggelegd voor iedereen in ons gezelschap, maar wel voor mij. Als een nieuw mens stap ik in een gemotoriseerde rubberboot. Ja, de catamaran blijft even voor anker. We gaan namelijk varen in de mangroves van Koh Kood. De zon blijft verborgen achter de dichte bladeren. We ruiken modder, zeezout en nat hout. Het lijkt een andere wereld – een die een groot contrast vormt met de stranden van gisteren.

Ao Yai, een vissersdorp op poten.

Gastvrij waterdorp
De schipper zet koers naar Ao Yai. Dat is een vissersdorp volledig gebouwd op het water. Het water klotst tegen de dikke houten palen waarop de huizen steunen. Waarop alles steunt eigenlijk: de straten, de restaurants, de tempels. Overal liggen kleine vissersboten vol netten. De vissers begroeten ons met de brede glimlach waar Thaise mensen om bekend staan. Kinderen buigen respectvol. Alweer besef ik dat ik op een plek ben die ik nooit gezien zou hebben als ik geen zeilreis had gemaakt.

De stem van de zee
De tien dagen vliegen voorbij. We wandelen door de velden en bezoeken watervallen. Met zuurstofflessen duiken we in het diepe blauw bij Koh Rang. We gaan snorkelen tussen de clownvissen en volgen kooklessen bij een vriendelijke familie. (Nu kan ik eindelijk zélf pad thai maken!) We varen van eiland naar eiland. Verschillende mensen uit ons gezelschap zijn al vaak in Thailand geweest, maar iedereen is het erover eens dat het land nog nooit zo mooi was als nu. Ja, we hebben allemaal de lokkende stem van de zee gehoord. Het is een stem die zo zoet is als de frangipani in het oerwoud, en zo warm als het water van de Golf van Thailand!

De catamaran ligt voor anker.

Tips van onze reisreporter:

  • Zoek de paradijselijke, kleine eilandjes op. Vraag de kapitein om er aan te meren; hij luistert graag naar zijn gasten!
  • Probeer het Thaise eten. Het is een keuken die rijk is aan smaken die de Belgische keuken niet heeft: citroengras, vissaus, kokosmelk, curry, chilipepers.
  • Wees voorzichtig met zon. Op het water verbrand je snel. Smeer je goed in en zoek vaak de schaduw op.
  • Bezoek boeddhistische tempels. Het zijn boeiende plekken waar je de religieuze gebruiken van de lokale mensen kunt observeren.
  • Bekijk op de website van Mascott Sailing hun hele aanbod. In november organiseren ze een reis naar Cuba. In 2020 vertrekken ze naar Madagaskar. Ook met veel zeilen, lekker eten en onbekende plekjes!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Mascott Zeilreizen | www.mascottsailing.be
E-mail:  [email protected] | Tel. 0471 917 477
Vertrekdata
De Thailand-reis met de catamaran naar de Koh Chang-archipel heeft in 2020 de volgende vertrekdata: 9/1, 16/1, 23/1, 30/1 en 20/2. Het basisprogramma is 10 dagen, maar kan uitgebreid worden met extra pakketten (op aanvraag). De reis is op basis van half pension en is volledig georganiseerd.
Extra info
Er wordt regelmatig een info-avond georganiseerd in Antwerpen. Houd de website in de gaten en meld je vrijblijvend aan!
Of vraag vrijblijvend voor meer info.

Alleen voor lezers van Reisreporter.be
Vermeld bij je boeking de code MASCTHAI en ontvang GRATIS een lunch in een sterrenzaak in Bangkok of op het hoogste dakterras van de stad. Dat is meer beleving voor je geld!

? PIN nu en plan later

Thailand catamaran

Tekst en foto’s: © Vincent Alblas

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *