Ideaal voor waterratten: de Costa Barcelona

Zin om een bestemming te ontdekken via bewegwijzerde zwemroutes? Dan is de Costa Barcelona waar je moet zijn. Laat je verleiden door de onderwater fauna en flora, prachtige natuur en pittoreske dorpjes die de streek typeren. Een topalternatief voor het drukke Barcelona!

Barcelona staat al jaar en dag in de top 3 van meest populaire citytripbestemmingen in Europa. Maar de meeste toeristen beperken hun bezoek tot flaneren op de Ramblas, genieten van de prachtige architectuur van Gaudi of de kabellift naar Montjuic nemen. Ten onrechte, zo blijkt. Want de omliggende Costa Barcelona heeft zoveel te bieden dat je je verblijf makkelijk met een week kunt verlengen.

Vooral de 100 km lange kustlijn die zich uitstrekt van Vilanova i la Geltru tot Malgrat de Mar, ten zuiden en noorden van Barcelona is zondermeer indrukwekkend. De combinatie van brede zandstranden, pittoreske baaien, helblauw water en culturele kustdorpjes maakt van de Costa Barcelona kortom een gedroomde vakantiebestemming. En dan vooral voor waterratten.

Costa Barcelona: Calella

Costa Barcelona: Calella

De Vies Braves
Om de unieke kustlijn van de Costa Barcelona in de kijker te zetten ontwikkelde de toeristische dienst 4 unieke zwemroutes, de zogenaamde ‘Vies Braves’. Ze zijn allemaal duidelijk bewegwijzerd door middel van boeien in het water en lopen langs stranden of kustpaden, waardoor het steeds makkelijk is om je ook terug aan land te begeven.  De meeste Vies Braves zijn tussen de 1 en 2 km lang en je doet er gemiddeld 30 tot 60 minuten over om de hele Via Brava af te zwemmen. De beste periode om de Vies Braves af te zwemmen is van juli tot en met september wanneer de temperatuur van het water aangenaam warm is.

Van Sitges tot Calella
3 van de 4 Vies Braves zijn gesitueerd rond de kustdorpjes Sitges en Calella. Sitges is een artistiek en fotogeniek dorpje dat ook wel de bakermat van de Catalaanse Art Nouveau wordt genoemd. Met zijn architecturale pareltjes, mooie zandstranden en meer dan 320 dagen zon per jaar is het een topvakantiebestemming.

Costa Barcelona: Sitges

Costa Barcelona: Sitges

Volg je de Via Brava Anquines – Home Mort dan passeer je langs enkele mooie en afgelegen baaitjes zoals de Platja de les Coves en de Platja de Santa Margarida. Wie de Via Brava Garraf – Port Ginesta afzwemt vertrekt in de baai van Garraf dat met zijn houten hutten op het strand een bijzonder beeld biedt.

Spetteren langs de heuvels
De 1 kilometer lange Via Brava Calella aan de Costa Maresme biedt dan weer een prachtig uitzicht op het omliggende groene heuvellandschap. Het brede strand en de vele wateractiviteiten die van hieruit georganiseerd worden maakt van Calella een interessante trekpleister. Absoluut aan te bevelen is Cala Roca Pins: enkele smalle baaitjes aan de voet van het Montnegre natuurpark met prachtig helblauw water en fijn zandstrand.

Costa Barcelona: Penedès met de groene heuvellandschappen

Costa Barcelona: Penedès met de groene heuvellandschappen

Zwemmen in het meer van La Baells
Een bijzondere Via Brava is die van La Baells. Hier zwem je namelijk niet langs de kust, maar wel in een natuurlijk waterreservoir. Je zwemt er tussen de dorpjes Cercs, bekend voor zijn mijnverleden, en Vilada, met zijn kleinschalige boerderijen en Romaans dorpscentrum. Beide dorpjes liggen in het binnenland van de Costa Barcelona, waar het groene heuvellandschap en de authentieke bergdorpjes de bovenhand nemen.

Costa Barcelona: het Olympisch Kanaal

Costa Barcelona: het Olympisch Kanaal

Olympisch watersportplezier in Castelldefels
Wie het heerlijke water na al dat zwemmen nog niet beu is, kan zich nog een keertje volledig uitleven in het kustdorpje Castelldefels, zo’n 18 km onder Barcelona. De jachthaven is onderdeel van het Olympisch Kanaal en werd tijdens de Spelen van 1992 gebruikt voor de kano- en windsurfcompetities. Deze sporten kan je er momenteel nog steeds beoefenen, net zoals roeien, zeilen en kitesurfen. Het 5 km lange zandstrand van Castelldefels is een zogenaamde ‘Blue Flag beach area’, een soort van keurmerk voor de veiligste en best uitgeruste stranden.

Costa Barcelona: Vilanova

Costa Barcelona: Vilanova

Alternatieven
Andere interessante strandbestemmingen zijn Mataro aan de Costa Maresme en Vilanova I la Geltru. Beide staan bekend om hun brede zandstranden, watersportmogelijkheden en culinair aanbod. De volledige regio bereik je het best door middel van het openbaar vervoer vanuit Barcelona. Tal van trein- en busverbindingen brengen je zowel naar de steden aan de kust als de dorpjes in het binnenland.

Meer informatie: www.barcelonaismuchmore.com

Bron:  Sound of C

Foto’s: © Sound of C | Alexey Khazov

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *