Op zoek naar de Vlaamse roots in Gravelines

We eindigen onze speurtocht naar de Vlaamse roots in Frans-Vlaanderen in Gravelines. Een belfort, een beiaard, stadsreuzen en een museum met traditionele volksspelen weerspiegelen het Vlaamse karakter van deze typische vestingstad, bijgenaamd ‘De poort van Vlaanderen’.

Gravelines is een vestingstad
Mede dankzij Vauban is Gravelines één van de allermooiste voorbeelden van een versterkte stad. Keizer Karel liet hier in 1528 een kasteel bouwen dat bestand was tegen kanonvuur. Onder leiding van Italiaanse ingenieurs bouwde men daarna een stadsmuur met zes bastions. Die versterkingen werden honderd jaar later nog eens grondig verbeterd door Vauban, aangesteld om een dubbele gordel van vestingsteden te bouwen in het noorden van het Franse Rijk, de fameuze pré carré.

De stervormige vestingstad Gravelines. © Philippe FRUTIER – ALTIMAGE

De stervormige vestingstad Gravelines. © Philippe FRUTIER – ALTIMAGE

Een stadswandeling met audiogids en plattegrond
De afgelopen decennia werden kosten noch moeite gespaard om het vestingstadje aan de monding van de Aa in haar oude glorie te herstellen. We trekken op verkenning met een audiogids en een plattegrond (te verkrijgen in het VVV-kantoor), wandelen langs het goed bewaarde vestingplein en de mooi gerestaureerde stadsmuren. Anderhalf uur later weten we alles over de geschiedenis van Keizer Karel tot Lodewijk XIV. Terecht werden deze vestingwerken samen met het belfort erkend als UNESCO Werelderfgoed.

Vauban promenade
Om een idee te krijgen van het stervormige vestingcomplex moet je op de stadsgrachten rond het stadje varen. Wil je daarbij uitleg van een gids, dan kies je best voor de ‘Vauban promenade’ in een open passagiersboot. Maar je kan ook een roeibootje, een waterfiets of een elektrische boot huren.

De stadsomwalling van Gravelines. © Johnny Cooman

De stadsomwalling van Gravelines. © Johnny Cooman

Speciale aandacht voor mensen met een visuele handicap
Gravelines heeft een hart voor toeristen met een visuele handicap. Ze ontwierp een aangepaste audiogids die hen veilig doorheen de stad leidt. De twee uur durende wandeling begint bij een speciaal ontworpen tactiele maquette, zodat ze kunnen voelen hoe de vestingstad eruit ziet. Er zijn brochures voorzien in braille en met grote leestekens. Ook voor de ‘Vauban Promenade’ zijn er aangepaste brochures en kleine maquettes voorzien om een beeld te kunnen vormen van de omwallingen.

Het 17de eeuwse zeilschip van Jan Bart
We hoorden dat aan de achterkant van de jachthaven, net over de pont Vauban, op de scheepswerf Tourville, een zekere Christian Cardin een ultieme droom realiseert. Tien jaar geleden begon hij aan een gigantisch levenswerk, namelijk een historische replica maken van het 17de-eeuwse zeilschip van Jan Baert, een volksheld uit Duinkerke die ooit de strijd tegen piraten won. Aangezien de werf te bezoeken is, willen we dit spektakel zeker niet missen.

De funderingen van het 17de-eeuws zeilschip. © Port Vauban Gravelines

De funderingen van het 17de-eeuws zeilschip. © Port Vauban Gravelines

Sociaal tewerkstellingsproject
De 57 meter lange kiel, gezaagd uit een eeuwenoude eik, staat er al. Een hele ploeg ambachtslui waaronder specialisten, vrijwilligers maar ook arbeiders van een sociaal tewerkstellingsproject zijn er aan het werk. Een immense klus want alles moet historisch kloppen en het zal zeker nog tien jaar duren vooraleer het schip vaarklaar zal zijn. Volgens de schetsen zal het resultaat grandioos zijn, dus geven we alvast rendez-vous over tien jaar.

Proeven van het lekkers uit de zee. © Panoramio

Proeven van het lekkers uit de zee. © Panoramio

Een bezoek aan een visrokerij
Van de tientallen visrokerijen die de stad vroeger telde, blijven er maar twee over die te bezoeken zijn. We gaan een kijkje nemen in de Saurisserie Dutriaux en worden er hartelijk ontvangen. De eigenaar laat ons zien hoe heilbot, makreel, zalm, sprotfilet en kippers op ambachtelijke wijze worden gerookt boven een smeulend vuur van beukenhout. We eindigen ons bezoek in het winkeltje, waar je al dat lekkers kunt kopen en proeven.

Moderne kunst in de kerk. © VirtualSacredSpace

Moderne kunst in de kerk. © VirtualSacredSpace

De beeldengroep van Anthony Caro in de St-Jan-de-Doperkerk
Gravelines mag je zeker niet verlaten zonder even binnen te wippen in de St-Jan-de-Doperkerk in Bobourg. De beroemde kunstenaar Anthony Caro ontwierp er een beeldengroep voor het vernieuwde kerkkoor. Maar ook het kerkkoor op zich is een knap staaltje van ambachtelijke schrijnwerkerij. Wat een grote aannemersfirma niet kon, namelijk de vele rondingen in het hout creëren, konden kleine lokale schrijnwerkers wel.

PRAKTISCHE INFO
Office de Tourisme Gravelines
| 11 rue de la République | 59820 Gravelines
Tel. + 33 (0) 3 28 51 94 00 | Internet: www.tourisme-gravelines.fr
Bezienswaardigheden

Le Jean Bart
| Route de Calais | 59820 Gravelines
Tel. + 33 (0) 28 21 22 40 | Internet: www.tourville.asso.fr
Beeldengroep Anthony Caro
| Accueil de Bourbourg
Tel. + 33 (0) 3 28 22 01 42 | Internet: www.bourbourg.fr

REISREPORTER IN FRANS-VLAANDEREN
Reisreporter Miet Waes gaat op zoek naar de Vlaamse roots in Frans-Vlaanderen. Cassel is haar eerste stop. Daarna gaat haar ontdekkingstocht verder in Bergues, Hondschoote, Dunkerque en Gravelines. Wil je meer lezen over Frans-Vlaanderen? Hou dan zeker Reisreporter in de gaten!

Coverfoto: © Sébastien Garvés

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *