De lekkerste adressen in 9 Europese steden

Waar we ook naar toe willen, als echte Bourgondiër vinden we het belangrijk wat we in het vakantieland op ons bord krijgen. Europa bruist van de culinaire variëteiten, vandaar een helpend handje. Dit eet je best in Kopenhagen, Berlijn, Dublin en 6 andere Europese bestemmingen.

Denemarken: Kopenhagen. In de Deense hoofdstad moet je -zeker eens rondlopen in Nordre Frihavngade, in het oostelijk deel van de stad. Het is een mix van contrasten. Je koopt er verse vis bij visboer Odin, je vindt er een Franse kaasboer en een hamburgertent naast de biologische slager. Verplicht voor elke foodie: Torvelhallerne, een gigantische supermarkt met meer dan 60 kramen waar je alles kan kopen: verse vis, lokale specialiteiten, exotische kruiden, chocolade of tapas. Wil je het liever klaargemaakt op je bord? Trek dan naar Street Food Market: verschillende standjes in een overdekte hal aan het water bieden je alle gerechten van de wereld aan. Scoor hier zeker de traditionele sandwich smørrebrød. © René Madsen

Denemarken: Kopenhagen. In de Deense hoofdstad moet je -zeker eens rondlopen in Nordre Frihavngade, in het oostelijk deel van de stad. Het is een mix van contrasten. Je koopt er verse vis bij visboer Odin, je vindt er een Franse kaasboer en een hamburgertent naast de biologische slager. Verplicht voor elke foodie: Torvelhallerne, een gigantische supermarkt met meer dan 60 kramen waar je alles kan kopen: verse vis, lokale specialiteiten, exotische kruiden, chocolade of tapas. Wil je het liever klaargemaakt op je bord? Trek dan naar Street Food Market: verschillende standjes in een overdekte hal aan het water bieden je alle gerechten van de wereld aan. Scoor hier zeker de traditionele sandwich smørrebrød. © René Madsen

Zwitserland: Zurich en Bern. Chocolade en kaas: twee lekkernijen die de Zwitserse keuken kunnen samenvatten. Uiteraard niets mis met een klassieke fondue of raclette. Maar probeer het dan op een exclusieve locatie, zoals in de Fonduetram in Zurich of Bern. In beide steden kan je genieten van een kaasfondue tijdens een ritje op een oldtimer tram. © Angel Jimenez de Luis

Zwitserland: Zurich en Bern. Chocolade en kaas: twee lekkernijen die de Zwitserse keuken kunnen samenvatten. Uiteraard niets mis met een klassieke fondue of raclette. Maar probeer het dan op een exclusieve locatie, zoals in de Fonduetram in Zurich of Bern. In beide steden kan je genieten van een kaasfondue tijdens een ritje op een oldtimer tram. © Angel Jimenez de Luis

Zweden: Stockholm. In Djurgården, een stadsdistrict op een van de grootste eilanden van Stockholm, vind je Rosendals Trädgård. Het is een publieke tuin met talrijke boomgaarden, bloembedden, terrassen, serres en groene vlaktes. Ideaal voor een picknick dus. Voor de ingrediënten kan je terecht in de artisanale bakkerij en een koffie haal je in The Greenhouse Cafe in het midden van het park. © Do. Da.

Zweden: Stockholm. In Djurgården, een stadsdistrict op een van de grootste eilanden van Stockholm, vind je Rosendals Trädgård. Het is een publieke tuin met talrijke boomgaarden, bloembedden, terrassen, serres en groene vlaktes. Ideaal voor een picknick dus. Voor de ingrediënten kan je terecht in de artisanale bakkerij en een koffie haal je in The Greenhouse Cafe in het midden van het park. © Do. Da.

Spanje: Galicië. Galicië, de regio in het Noord-westen van Spanje, is omgeven door water. Geen wonder dat je in A Coruna de meest verse producten uit de zee kan proeven. Bij een opkomende zon 's morgens vroeg omstreekst 5 uur een bezoek brengen aan de vismarkt maakt dit wel duidelijk. Eten kan je 's middags in La Pulperia de Melide dat je verrast met diverse inktvis bereidingen. In Betanzos, iets dieper in het binnenland richting Santiago de Compostela, mag je zeker niet vertrekken zonder Galicisch geroosterd rundvlees geproefd te hebben in La Casilla. © José Manuel Blanco

Spanje: Galicië. Galicië, de regio in het Noord-westen van Spanje, is omgeven door water. Geen wonder dat je in A Coruna de meest verse producten uit de zee kan proeven. Bij een opkomende zon 's morgens vroeg omstreekst 5 uur een bezoek brengen aan de vismarkt maakt dit wel duidelijk. Eten kan je 's middags in La Pulperia de Melide dat je verrast met diverse inktvis bereidingen. In Betanzos, iets dieper in het binnenland richting Santiago de Compostela, mag je zeker niet vertrekken zonder Galicisch geroosterd rundvlees geproefd te hebben in La Casilla. © José Manuel Blanco

Noorwegen: Fredrikstad. De versterkte stad in Fredrikstad werd in 1567 opgericht door koning Frederik II, en is een van de best bewaarde vestingsteden in Noord-Europa. In de omwalde stad vind je leuke kleine winkels, restaurantjes en cafeetjes. Gedurende de warme maanden is er ook een wekelijkse markt in de versterkte stad. Een van de favoriete cafés van de lokale bevolking is Mormors (letterlijk: 'Grootmoeders'). De huidige uitbaters gaan er prat op dat alles wat ze er opdienen van 'scratch' wordt gemaakt met biologische en lokale producten. © Oran Tantapakul

Noorwegen: Fredrikstad. De versterkte stad in Fredrikstad werd in 1567 opgericht door koning Frederik II, en is een van de best bewaarde vestingsteden in Noord-Europa. In de omwalde stad vind je leuke kleine winkels, restaurantjes en cafeetjes. Gedurende de warme maanden is er ook een wekelijkse markt in de versterkte stad. Een van de favoriete cafés van de lokale bevolking is Mormors (letterlijk: 'Grootmoeders'). De huidige uitbaters gaan er prat op dat alles wat ze er opdienen van 'scratch' wordt gemaakt met biologische en lokale producten. © Oran Tantapakul

Nederland: Rotterdam. Voor fijnproevers is de Markthal van Rotterdam het summum. Geen kroket uit de muur, maar een overdekte marktvloer in een spectaculaire boog vol met kleine kraampjes en restaurants die allemaal draaien om één ding: culinaire verwennerij. Kunstenaar Arno Coenen creëerde op het plafond het grootste kunstwerk ter wereld: de Horn of Plenty. © Mark de Boer

Nederland: Rotterdam. Voor fijnproevers is de Markthal van Rotterdam het summum. Geen kroket uit de muur, maar een overdekte marktvloer in een spectaculaire boog vol met kleine kraampjes en restaurants die allemaal draaien om één ding: culinaire verwennerij. Kunstenaar Arno Coenen creëerde op het plafond het grootste kunstwerk ter wereld: de Horn of Plenty. © Mark de Boer

Italië: Palermo. De beste manier om een nieuwe stad te ontdekken is te doen wat de locals doen. En in Palermo, de hoofdstad van Sicilië, kan je dan niet voorbij aan I Cuochini. Dit restaurant ligt op een binnenplaats en de continue wachtrij geeft aan dat het er lekker is. I Cuochini heeft voor elk wat wils: 'fast food', traditionele keuken, Panzerotto met buffalo mozzarella, focaccia, timbaletti en arancinette (gebakjes gevuld met vlees, tomatensaus en een mix van typische Siciliaanse kruiden). © Parvinder Kalsi

Italië: Palermo. De beste manier om een nieuwe stad te ontdekken is te doen wat de locals doen. En in Palermo, de hoofdstad van Sicilië, kan je dan niet voorbij aan I Cuochini. Dit restaurant ligt op een binnenplaats en de continue wachtrij geeft aan dat het er lekker is. I Cuochini heeft voor elk wat wils: 'fast food', traditionele keuken, Panzerotto met buffalo mozzarella, focaccia, timbaletti en arancinette (gebakjes gevuld met vlees, tomatensaus en een mix van typische Siciliaanse kruiden). © Parvinder Kalsi

Duitsland: Stuttgart en Berlijn. Schnitzel en bier. Een torenhoog cliché maar een must als je in Stuttgart bent. In de thuisstad van Porsche serveren ze uitstekende schnitzel in Carls Brauhaus, in de typische sfeer van een herberg. Nog meer nostalgie vind je in Berlijn. Daar kan je in het etablissement Volkskammer de sfeer van Oost-Duitsland van de jaren '70 en '80 proeven, met op het menu Kalter Hund (koude hond), Falscher Hase (vals konijn) en Aubi in het glas. © Julian Feller

Duitsland: Stuttgart en Berlijn. Schnitzel en bier. Een torenhoog cliché maar een must als je in Stuttgart bent. In de thuisstad van Porsche serveren ze uitstekende schnitzel in Carls Brauhaus, in de typische sfeer van een herberg. Nog meer nostalgie vind je in Berlijn. Daar kan je in het etablissement Volkskammer de sfeer van Oost-Duitsland van de jaren '70 en '80 proeven, met op het menu Kalter Hund (koude hond), Falscher Hase (vals konijn) en Aubi in het glas. © Julian Feller

Ierland: Dublin. Dublin is een gastvrije, karaktervolle stad vol geschiedenis. Maar het is ook een centrum van goede restaurants en cafés. Het leuke is dat alles op wandelafstand van elkaar ligt. De coolste plek voor een brunch is momenteel Coppinger Row. Deze hotspot scoort hoog bij Dubliners dankzij het vriendelijke personeel, de heerlijke drankjes en natuurlijk lekker eten. De mediterraanse keuken in een aangename atmosfeer doet je de tijd vergeten. Bezoek je graag lokale supermarkten? Dan moet je zeker naar Fallon & Byrne met zijn ambachtelijke producten, zelfgemaakte dipsausjes, heerlijke afhaalmaaltijden met zelfgemaakte muesli en een eigen restaurant. © Manon Gustave

Ierland: Dublin. Dublin is een gastvrije, karaktervolle stad vol geschiedenis. Maar het is ook een centrum van goede restaurants en cafés. Het leuke is dat alles op wandelafstand van elkaar ligt. De coolste plek voor een brunch is momenteel Coppinger Row. Deze hotspot scoort hoog bij Dubliners dankzij het vriendelijke personeel, de heerlijke drankjes en natuurlijk lekker eten. De mediterraanse keuken in een aangename atmosfeer doet je de tijd vergeten. Bezoek je graag lokale supermarkten? Dan moet je zeker naar Fallon & Byrne met zijn ambachtelijke producten, zelfgemaakte dipsausjes, heerlijke afhaalmaaltijden met zelfgemaakte muesli en een eigen restaurant. © Manon Gustave

Denemarken: Kopenhagen. In de Deense hoofdstad moet je -zeker eens rondlopen in Nordre Frihavngade, in het oostelijk deel van de stad. Het is een mix van contrasten. Je koopt er verse vis bij visboer Odin, je vindt er een Franse kaasboer en een hamburgertent naast de biologische slager. Verplicht voor elke foodie: Torvelhallerne, een gigantische supermarkt met meer dan 60 kramen waar je alles kan kopen: verse vis, lokale specialiteiten, exotische kruiden, chocolade of tapas. Wil je het liever klaargemaakt op je bord? Trek dan naar Street Food Market: verschillende standjes in een overdekte hal aan het water bieden je alle gerechten van de wereld aan. Scoor hier zeker de traditionele sandwich smørrebrød. © René Madsen Zwitserland: Zurich en Bern. Chocolade en kaas: twee lekkernijen die de Zwitserse keuken kunnen samenvatten. Uiteraard niets mis met een klassieke fondue of raclette. Maar probeer het dan op een exclusieve locatie, zoals in de Fonduetram in Zurich of Bern. In beide steden kan je genieten van een kaasfondue tijdens een ritje op een oldtimer tram. © Angel Jimenez de Luis Zweden: Stockholm. In Djurgården, een stadsdistrict op een van de grootste eilanden van Stockholm, vind je Rosendals Trädgård. Het is een publieke tuin met talrijke boomgaarden, bloembedden, terrassen, serres en groene vlaktes. Ideaal voor een picknick dus. Voor de ingrediënten kan je terecht in de artisanale bakkerij en een koffie haal je in The Greenhouse Cafe in het midden van het park. © Do. Da. Spanje: Galicië. Galicië, de regio in het Noord-westen van Spanje, is omgeven door water. Geen wonder dat je in A Coruna de meest verse producten uit de zee kan proeven. Bij een opkomende zon 's morgens vroeg omstreekst 5 uur een bezoek brengen aan de vismarkt maakt dit wel duidelijk. Eten kan je 's middags in La Pulperia de Melide dat je verrast met diverse inktvis bereidingen. In Betanzos, iets dieper in het binnenland richting Santiago de Compostela, mag je zeker niet vertrekken zonder Galicisch geroosterd rundvlees geproefd te hebben in La Casilla. © José Manuel Blanco Noorwegen: Fredrikstad. De versterkte stad in Fredrikstad werd in 1567 opgericht door koning Frederik II, en is een van de best bewaarde vestingsteden in Noord-Europa. In de omwalde stad vind je leuke kleine winkels, restaurantjes en cafeetjes. Gedurende de warme maanden is er ook een wekelijkse markt in de versterkte stad. Een van de favoriete cafés van de lokale bevolking is Mormors (letterlijk: 'Grootmoeders'). De huidige uitbaters gaan er prat op dat alles wat ze er opdienen van 'scratch' wordt gemaakt met biologische en lokale producten. © Oran Tantapakul Nederland: Rotterdam. Voor fijnproevers is de Markthal van Rotterdam het summum. Geen kroket uit de muur, maar een overdekte marktvloer in een spectaculaire boog vol met kleine kraampjes en restaurants die allemaal draaien om één ding: culinaire verwennerij. Kunstenaar Arno Coenen creëerde op het plafond het grootste kunstwerk ter wereld: de Horn of Plenty. © Mark de Boer Italië: Palermo. De beste manier om een nieuwe stad te ontdekken is te doen wat de locals doen. En in Palermo, de hoofdstad van Sicilië, kan je dan niet voorbij aan I Cuochini. Dit restaurant ligt op een binnenplaats en de continue wachtrij geeft aan dat het er lekker is. I Cuochini heeft voor elk wat wils: 'fast food', traditionele keuken, Panzerotto met buffalo mozzarella, focaccia, timbaletti en arancinette (gebakjes gevuld met vlees, tomatensaus en een mix van typische Siciliaanse kruiden). © Parvinder Kalsi Duitsland: Stuttgart en Berlijn. Schnitzel en bier. Een torenhoog cliché maar een must als je in Stuttgart bent. In de thuisstad van Porsche serveren ze uitstekende schnitzel in Carls Brauhaus, in de typische sfeer van een herberg. Nog meer nostalgie vind je in Berlijn. Daar kan je in het etablissement Volkskammer de sfeer van Oost-Duitsland van de jaren '70 en '80 proeven, met op het menu Kalter Hund (koude hond), Falscher Hase (vals konijn) en Aubi in het glas. © Julian Feller Ierland: Dublin. Dublin is een gastvrije, karaktervolle stad vol geschiedenis. Maar het is ook een centrum van goede restaurants en cafés. Het leuke is dat alles op wandelafstand van elkaar ligt. De coolste plek voor een brunch is momenteel Coppinger Row. Deze hotspot scoort hoog bij Dubliners dankzij het vriendelijke personeel, de heerlijke drankjes en natuurlijk lekker eten. De mediterraanse keuken in een aangename atmosfeer doet je de tijd vergeten. Bezoek je graag lokale supermarkten? Dan moet je zeker naar Fallon & Byrne met zijn ambachtelijke producten, zelfgemaakte dipsausjes, heerlijke afhaalmaaltijden met zelfgemaakte muesli en een eigen restaurant. © Manon Gustave

Bron: Knack

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *